İstanbul Hopa 00:00:0000:00:00
HOPALILAR DERNEĞİ Kuruluş 1997
Hopalılar Derneği, bayrak

Atmacacılık

4.12.2017 13:29:08 2292 Geleneklerimiz

Atmacacılık

 Atmacanın Tanımı

İlmi adı accipiter nisusdur. Atmacanın dişisi daha büyük, erkeği ise (mamulici) daha küçüktür. Atmacanın lazca adı (şifteri) dir. Ağırlığı 180-300 g. arasındadır. En makbul rengi ispir (beyaz) olup 20 rengi vardır. Göçmen bir kuş olup 11 yıl kadar yaşayabilir.

Atmacacılığın Serüveni
Öncelikle atmaca yakalamak için türkçesi danaburnu olan böcek (ğvapa) yakalanır. Bu "ragi" denilen, telli kafes biçimindeki tuzağa iple asılır. Sonra bu tuzakla türkçesi çekirgekuşu olan (g'aço) yakalanır. Bu kuş etçil bir kuş olup gözleri deri ile yarım kapatılarak düzgün bir çubuğun üzerinde sürekli oturtarak çırpınma eğitimi (ojarfalu) verilir. Daha sonra avcılar yüksek tepelerde "çerpe" adı verilen saklanma yerlerinde ağlarını (mosa) asarlar. Sonra atmacayı uzaktan görünce çekirge kuşunun (gaçoyu) çubukta oynatırlar. Atmaca bu kuşun üzerine pike yapar ve ağa düşerek yakalanır.

Sonra bu atmacaya bel bağı, zil ve yedek ip (çağçir) takılarak bıldırcın tutması için eğitilir. Yıllarca evde beslenerek renkleri koyulaşınca (tüyleğ) adını alır. Yumurta sarısı, et ve kuşla beslenir.

Yöremizin en eski geleneklerinden olup son zamanlarda doğayı ve vahşi hayatı korumak maksadıyla avlanması bazı prensiplere bağlanmıştır.





Resim Galerisi

E-Bültene üye ol E-Bültene üye olarak, mail üzerinden bilgilendirmeler alabilirsiniz.
Yönetim Kurulu